vineri, 26 august 2011

Mănăstirea Bârsana











Barsana este una din comunele mari ale Maramuresului asezate pe malul dept al raului Iza, la o departare de 20 km spre sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei. Localitatea Barsana este atestata incepand cu anul 1326.

Manastirea Barsana a fost construita, se pare, pe la mijlocul veacului al XVI-lea de Dragosesti, pe una din proprietatile lor, lacasul de inchinare fiind astfel contemporan cu vestita manastire de la Peri, cu cea din Biserica Alba, avand aceiasi ctitori si binefacatori.

Vechiul lacas monahal din Barsana a insemnat, totodata, o scoala pentru preotii satelor din zona. De aici se procurau si carti de cult romanesti, tiparite si aduse din Moldova si Tara Romaneasca - de la Iasi, Targoviste, Ramnic, etc. - si icoane, poate pictate chiar in ateliere proprii.

Dupa 600 de ani de la mentionarea manastirii si dupa 200 de ani de la incetarea existentei sale, la Barsana renaste viata monahala.

Ansamblul monahal este construit din lemn, in traditia locala, numai cu mesteri din Barsana, sub indrumarea arhitectului Cordos Dorel; cuprinde poarta maramureseana, turnul-clopotnita, biserica (12 x 12,20 m, inalta de 57 m), altarul de vara, casa cu chilii si paraclis (pe mai multe niveluri), casa mesterilor, casa artistilor si mai nou muzeul care va ofera o imagine de ansamblu asupra istoriei, culturii si civilizatiei maramuresene.

In fiecare an pe data de 30 iunie Manastirea Barsana da slava si cinste celor 12 Apostoli care sunt ocrotitorii acestui Sfant Lacas.

Galerie foto




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu