vineri, 26 august 2011

Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus











Aflata pe valea raului Sambata, la poalele muntilor Fagaras, este renumta ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.

Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.

Odata cu trecerea Transilvaniei sub stapanirea Habsburgilor (1683), pentru a intari si a salva Ortodoxia Romana de noul pericol al catolicizarii, domnitorul Constantin Brancoveanu a reorganizat manastirea ortodoxa de la Sambata de Sus, dand astfel marturie peste veacuri despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor.

Manastirea Brancoveanu, ultimul mare bastion al apararii Ortodoxiei in Tara Fagarasului, zidita intre anii 1696-1698, a fost distrusa in anul 1785. Dupa daramarea manastirii, palatul brancovenesc din Sambata de Sus, aflat la 10 km departare de manastire, a fost locuit vremelnic de urmasi ai familiei Brancoveanu; acestia au stapanit domeniul pana la reforma agrara din anul 1922, cand Ministerul Domeniilor a predat Mitropoliei din Sibiu, domeniul brancovenesc impreuna cu ruinele si toata incinta manastireasca de la Sambata de Sus.

In anul 1926, sub indrumarea Mitropolitului Dr.Nicolae Balan, a inceput restaurarea manastirii, sfintirea acestei facandu-se in anul 1946, dupa razboi.

Incepand cu anul 1985, Mitropolitul Dr.Antonie Plamadeala a rezidit din temelie incinta Manastirii Brancoveanu. Sub indrumarea s-a directa s-au facut reparatii capitale si s-a restaurat pictura de la vechea biserica brancoveneasca.

Accesul rutier se face de pe DN1 E68 Brasov-Sibiu (Fagaras spre Avrig 11Km) din comuna Voila, satul Sambata de Jos, spre stanga pe DJ prin comuna Sambata de Sus (15Km) sau din orasul Victoria pe DF de la baza versantului nordic al Muntilor Fagaras (10Km).

Galerie foto




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu